Tarok

zbirka štirih dramskih besedil: Tarok, Podružnica, Juhuhuhu! in Lahko bi začelo se drugače in ženske prve bi nosile hlače.

Humor preči vse teme, s katerimi se Tomaž ukvarja. Najsi bodo pereče problemske, kot so zloraba moči na delovnem mestu ali patriarhat, bolj intimne, kot so prijateljske vezi in odraščanje, ali zavozlane situacije, ki že same po sebi kličejo po smehu. Teme vseh štirih iger so dejansko vse prej kot zabavne; govorimo o prijateljstvih, ki se bodo morala prej ali slej končati oziroma preobraziti v nekaj drugega, o delovni organizaciji, ki zlorablja svoje zaposlene, o gledališkem okolju, ki se požvižga na besedilo in sporočilnost in ga zanima samo še (rentabilen?) produkt, o zrcalni preslikavi patriarhata v matriarhat, ki postavlja na ogled nepravične družbene vzorce. Tomaž se med drugim tudi z uporabo humorja spretno ogne kakršnimkoli sodbam in pred nas nevsiljivo postavi neka dejstva, ki si jih lahko razložimo na svoj način, ne moremo si pa pred njimi zatisniti oči.
(Simona Semenič, predgovor zbirke)

Besedila Tomaža Lapajneta Dekleve preveva izrazito naraven jezik, ki mu uspe s seboj nositi sporočilo v svoji polnosti. Avtor po potrebi med registri prehaja hitro, a naravno, vseskozi pa ohranja jezik v polju prepričljivega, ne glede na morebitno absurdnost, skrajnost podanega sporočila. Označevanje gledališkega prostora, vpeljava didaskalij in drugi elementi pričajo ne samo o tem, da imamo opravka z besedili, ki kličejo po uprizoritvi, temveč tudi, da so na to že pripravljena.
(Aljaž Krivec, Delo 12. 4. 2022)

Aktualna besedila, ki kar kličejo po uprizoritvi. Toplo priporočam.
(Gordana Granatir, revija Bukla marec-april 2022)

Cena knjige je 22,75 evra. Poštnino plačamo mi! Lahko jo naročite po elektronski pošti: tomaz@drgi.si

E-knjiga je dostopna na: www.biblos.si

Od kod si, kruhek? - AKCIJA - samo 9,90 EUR!

 

slikanica za otroke

Ana je zagrizla v žemljico in ... joj! Skoraj bi si zlomila zob! V žemljici je bilo nekaj trdega. S prsti je pobrskala po beli sredici, da bi ugotovila, kaj je. Ven je potegnila velik bleščeč zlat prstan. Vznemirljiva zgodba o Ani, ki pogumno išče, kdo je izgubil zlat prstan. Ob tem pa se nauči še speči kruh!

avtor: Tomaž Lapajne Dekleva

ilustracije in oblikovanje: Ana Baraga

Andrej Rozman Roza je o njej zapisal: Zgodba, ki otroka na detektivski način popelje skozi posamezne faze v proizvodnji kruha, je privlačna zaradi svoje nenavadnosti in verjetnosti in obenem poučna tako zaradi svojega detektiranja poti, po kateri pridemo od kruha do žita (in nazaj), kot tudi zaradi svojega opozorila na človeško željo po nepravično pridobljenem bogastvu. Hkrati pa je seveda na najlepši način poučna na svojem koncu, ko malega bralca/poslušalca napelje na to, da se sam loti peke kruha. Gre nedvomno za eno od najodličnejših literarnih del, namenjenih najmlajšim in najobčutljivejšim bralcem.

Cena knjige je 19,75 9,90 evra. Poštnino plačamo mi! Lahko jo naročite po elektronski pošti: tomaz@drgi.si

 

Razkrite skrivnosti vitaminov

poljudnoznanstvena knjižica

Mediji so polni zapisov o koristnosti tega in onega živila, ker vsebuje vitamine. Pogosto poudarjajo pomembnost točno določenega vitamina v živilu, ki naj bi bil za naše zdravje najpomembnejši. Prodaja prehranskih dodatkov z vitamini stalno narašča. Ampak kakšna je resnica? Zakaj so vitamini res pomembni? Kako vplivajo na naše zdravje? S katero hrano dobimo vitamine? V tej lični knjižici razkrivamo skrivnosti vitaminov na razumljiv in pregleden način. Lahko je tudi lepo darilo!

avtor: Tomaž Lapajne Dekleva

oblikovanje: Petra Lapajne Povirk

Cena knjige je 15,75 evra. Poštnino plačamo mi! Lahko jo naročite po elektronski pošti: tomaz@drgi.si

Komedije

zbirka osmih dramskih besedil: Moški, Božič, Čistka, Ujemi me!, Igre, Salzburg, Hribovci in Tonček se ženi

Verjamemo, da je zanimiva dramska besedila možno ustvarjati tudi timsko, v soavtorstvu – kot kolektivno delo, kjer ni možno potegniti meje med individualnimi prispevki avtorjev. In verjamemo, da bo ta knjiga odličen vir za uprizoritve, hkrati pa bo izzvala tudi nove načine ustvarjanja dramskih besedil. Upamo, da boste pri branju besedil uživali tako, kot smo mi pri ustvarjanju! (Tomaž Lapajne Dekleva)

V zgodbah najdemo klasične usodne situacije, kot so zaroka, poroka, smrt, a večkrat se zgodi, da sta zaplet in razplet nenadna in nenavadna. Ustvarjalci nam ponujajo možnost vpogleda v »kako bi bilo, če bi ...« Doživimo svet, ki ga ne omejujejo pravila našega sveta. Kot bi nam prigovarjali: »Dovoli si seči preko okvirjev; vsaj s svojo domišljijo. Ali pa se le nasmej ob predlagani možnosti.« (Kristina Mihelj)

Čar komedije je prav v tem, da nas nasmeje zaradi naše domačnosti s situacijami in liki! … Komedijo bi vsekakor priporočila vsem, tudi mlajšim bralcem. Po eni strani zato, da se nasmejejo napakam naše družbe, po drugi strani zato, da se zamislijo nad tem, kar postajajo. (Tadeja Rebek, sigledal.org)

Kljub enostavnim likom je treba avtorjem priznati izredno poznavanje človeškega obnašanja, saj ne glede na starostno, poklicno ali spolno diferenciranost izpadejo življenjski. (Pia Nikolič, Radio Študent)

Komičen tekst, skozi katerega odseva slika današnje družbe, mi je ponudil veliko užitka ob branju ter odprl vrsto novih tem za razmislek. Zdi se mi, da lahko vsak bralec najde košček sebe znotraj premišljeno zastavljenih likov. (Karin Kristan, sigledal.org)

Cena knjige je 15,75 evra. Poštnino plačamo mi! Lahko jo naročite po elektronski pošti: tomaz@drgi.si

 

Hop v pravljico

Knjiga je namenjena mentorjem otroških gledaliških skupin in gledališčem, ki uprizarjajo predstave za otroke. Zbrana besedila so nastala za Gledališče Unikat, a so jih uprizarjali tudi drugi producenti v Sloveniji in tujini (Beograd, Buenos Aires in Skopje). Nastala so iz popolnoma praktične potrebe. Prva leta delovanja je Gledališče Unikat postavilo na oder nekaj starejših besedil, a je kmalu primernih iger zmanjkalo kljub temeljitemu brskanju po gledališkem in filmskem muzeju. In potreba je prisilila k pisanju. Tako so nastajala nova besedila, ki so jih ustvarjalci, predvsem pa gledalci, odlično sprejeli. Vse predstave so doživele veliko ponovitev - Od kod si, kruhek? in Gremo na vlak več kot 200, posnela in predvajala ju je tudi Televizija Slovenija. Besedili Od kod si, kruhek? in Hop v pravljico sta bili prirejeni za radijski medij in sta izšli na avdiokasetah in zgoščenki (založba Panika), radijsko igro Hop v pravljico je v svoj redni program uvrstil Radio Slovenija. Dve besedili sta bili navdih za nastanek slikanic Od kod si, kruhek? (založba Didakta) in Jaka in sraka (založba Morfem). V knjigi je sedem gledaliških besedil za otroke: Hop v pravljico, Od kod si, kruhek?, Jaka in sraka, Kje sem doma?, Gremo na vlak, Nina ima doma tigra in Pavliha noče v šolo.

zbirka sedmih gledaliških besedil za otroke

Knjiga je namenjena mentorjem otroških gledaliških skupin in gledališčem, ki uprizarjajo predstave za otroke.

Cena je 14,75 evra. Poštnino plačamo mi! Lahko jo naročite po elektronski pošti: tomaz@drgi.si

Igranje vlog in poučevanje naravoslovja

strokovni priročnik

Igranje vlog je zelo motivacijska didaktična tehnika, ki pa jo slovenski učitelji precej premalo poznajo in uporabljajo, še posebno pri poučevanju naravoslovja. Igranje vlog ne zahteva zapletenih učil ali posebne učne tehnologije, zahteva pa dobrega učitelja, ki zna v razredu z avtoriteto vzpostaviti prijetno ustvarjalno vzdušje in učence pritegniti k ustvarjalnemu delu, kjer nepravilni odgovori niso kaznovani, ampak so spodbuda, da učenci najdejo pravilne. In dobrih učiteljev ne manjka. Manjkajo pa raznovrstni didaktični pristopi, ki so v veselje in izziv učencem in učiteljem. Knjiga je v pomoč učiteljem, da učence spodbujajo k aktivnemu in igrivemu, a hkrati poglobljenemu učenju naravoslovja. Avtor, mag. Tomaž Lapajne Dekleva, jo je opremil s konkretnimi opisi izvedb igranja vlog za kemijo, biologijo in fiziko.

Odlična knjiga, ki bi ji moral vsaj prelistati vsak učitelj, predvsem pa kdaj igro vlog pri svojem predmetu uporabiti. (Zavod Simetris)

Cena knjige je 14,75 evra. Poštnino plačamo mi! Knjigi lahko naročite po elektronski pošti: tomaz@drgi.si